10 moduri de a reduce pierderile de apă
Un ghid pas cu pas pentru reducerea pierderilor de apă și a apei care nu produce venituri în sistemul de distribuție
Ghid pentru reducerea pierderilor de apă în sistemul de distribuție
Apa care nu produce venituri (NRW) este apa care este produsă, tratată și apoi pierdută undeva în sistemul de distribuție a apei înainte de a ajunge la client sau poate fi apă nefacturată din alte motive necunoscute. Aceasta este o problemă globală, nivelurile de apă care nu produce venituri variind de la aproximativ 5% până la 80% în anumite zone. Dar de ce este apa pierdută și care sunt opțiunile disponibile?
10 pași pentru a preveni pierderile în sistemele de distribuție a apei
1. Repararea eficientă a scurgerilor
Una dintre principalele cauzele ale pierderilor de apă este generată de scurgeri ale țevilor și ale echipamentelor datorate fisurilor și spărturilor. Localizarea acestor scurgeri nu este o sarcină ușoară într-o rețea mare de distribuție și poate dura zile, săptămâni sau chiar ani înainte ca o scurgere să fie observată. Prin urmare, sunt esențiale activitățile preventive și de gestionarea eficientă a scurgerilor.
2. Împărțirea reţelei de distribuţie în secţiuni
Chiar dacă încercați să rezolvați imediat pierderile de apă din întreaga rețea de distribuție, va trebui să lucrați într-o manieră reactivă, pasivă, unde acțiunile sunt inițiate doar atunci când o pierdere de apă este raportată sau devine vizibilă.
O tehnică eficientă pentru a obține o imagine de ansamblu a rețelei de alimentare, este împărțirea acesteia în secțiuni, denumite și zone de măsurare districtuală (DMA). Pierderile de apă pot fi apoi calculate pentru fiecare secțiune, iar operatorii pot să-și planifice și să-și prioritizeze eforturile.
3. Evaluare şi reparare rapidă
Operatorii pot acționa mai eficient, atunci când rețeaua este împărțită în sectoare. Acțiunile imediate pot economisi resurse vitale și vor cauza mai puține perturbări pentru clienții care se bazează pe o alimentare continuă cu apă.
Prin investirea într-un program de detectare a scurgerilor, în majoritatea sistemelor de distribuție va fi posibilă reducerea scurgerilor globale cu cel puțin 40-50%.
4. Monitorizarea activităților din rețea
Scurgerile pot fi identificate cu ușurință prin detectoare de zgomot integrate, de exemplu, în cutiile stradale de la nivelul solului. Detectoarele reacționează la sunetul generat de scurgerile de apă și permit operatorilor să acționeze imediat.
De asemenea, este posibilă măsurarea și gestionarea presiunii apei în diferite zone ale rețelei de alimentare utilizând tehnica DMA.
5. Managementul presiunii
Managementul presiunii este considerat cea mai benefică, importantă și rentabilă activitate de gestionare a scurgerilor. Cu cât presiunea din rețeaua de distribuție este mai mare, cu atât mai multă apă se pierde prin spărturile sau fisurile din rețea. În plus, cele mai multe spărturi de conducte apar nu doar din cauza presiunii ridicate, ci mai degrabă din cauza fluctuațiilor de presiune care obligă conductele să se dilate și să se contracte continuu, rezultând ruperi datorate tensionării.
Vanele de control mențin o anumită presiune, debit sau nivel, indiferent de modificările din rețeaua de alimentare. Acestea sunt esențiale pentru gestionarea presiunii, deoarece pot ajuta la reducerea pierderilor de apă, asigurând în același timp cele mai bune condiții pentru echipamentele din rețea.
Managementul presiunii este, de asemenea, o modalitate eficientă de reducere a consumului inutil de energie. Presiunea poate fi ajustată la punctul critic pentru un consumator strategic din DMA, ceea ce înseamnă că nu se va cheltui energie pentru pomparea apei la o presiune mai mare decât cea necesară. De asemenea, printr-o presiune mai scăzută în general, mai ales în afara orelor de vârf, consumul de energie pentru pompare poate fi redus.
Aflați mai multe despre gestionarea presiunii..
6. Utilizați toate datele disponibile și gândiți inteligent
Colectarea datelor și acționarea pe baza acestora este foarte importantă pentru gestionarea eficientă a unei rețele. Datele în timp real pot fi colectate în diferite moduri de la componentele instalate în întreaga rețea, ceea ce face posibilă o gestionare eficientă bazată pe informații reale.
De exemplu, o vană de control la care se adaugă un controler poate primi date de la mai multe surse și poate funcționa corespunzător, pe baza informațiilor privind debitul, presiunea, pierderile de rețea, temperatura, poziția deschis/închis și perioadele de întreținere.
7. Setați o limită a apei care nu produce venituri și urmăriți evoluția acestui parametru
Odată ce nivelul de apă nefacturată este redus la un valoare acceptabilă, personalul operațional trebuie să asigure monitorizarea balanței de apă pentru fiecare zonă de sectorizare. Este logic să se stabilească o limită de intervenție determinată de nivelul la care cantitatea de apă care nu aduce venituri devine inacceptabilă. La atingerea limitei de intervenție, operatorii trebuie să detecteze și să rezolve pierderile. Acest lucru va asigura o evaluare rapidă și o acțiune eficientă.
8. Combaterea consumului ilegal
Furtul de apă, branșamentele ilegale și utilizarea neautorizată au un impact mare în multe părți ale lumii. Împărțirea rețelei de alimentare în secțiuni (DMA) este o modalitate eficientă de a obține o imagine de ansamblu a consumului ilegal și a locului în care acesta are loc.
De asemenea, există modalități practice de a securiza țintele ușoare, cum ar fi hidranții. Prin monitorizarea hidrantului se pot transmite notificări atunci când capacul acestuia este deschis.
9. Produse si solutii de calitate
Produsele și soluțiile de înaltă calitate reprezintă coloana vertebrală a oricărui sistem eficient de apă. Cheltuielile și complicațiile generate de calitatea slabă depășesc cu mult pe cele făcute pentru soluții solide și bine planificate. Aflați mai multe detalii despre ce așteptări să aveți atunci când colaborați cu noi.
10. Formare şi educaţie
Pierderea de apă este o problemă critică în multe părți ale lumii și nu doar în țările în curs de dezvoltare. Pentru a depăși această problemă, trebuie să creștem gradul de conștientizare și accesul la numeroasele tehnici deja bine dovedite pentru gestionarea eficientă a apei.
Schimbul de cunoștințe este esențial pentru a garanta că sectorul apei este pregătit să răspundă nevoilor de mâine. Aceasta se referă la informații tehnice despre soluții, precum și la o viziune holistică asupra circuitului apei în natură.
La AVK, ne concentrăm puternic pe construirea de parteneriate pentru identificarea unor soluții și mai bune. Facem parte din mai multe asociații, inclusiv proiectul LEAKMan care vizează gestionarea pierderilor pentru nouă companii daneze de apă, concentrându-se exclusiv pe soluții de gestionare optimă a scurgerilor.De asemenea, am inițiat o școală de vară privind gestionarea avansată a ciclului apei, unde studenții și reprezentanții din întreaga lume pot învăța, își pot împărtăși experiențele și își pot extinde rețeaua de conexiuni. Școala de vară este găzduită în Danemarca în luna august.