Cum se alege vana sertar potrivită
Cinci criterii generale de selecție pentru alegerea unei vane sertar cu o construcție robustă și durabilă.
1) Proiectarea optimă a sertarului
Sertarul este elementul de etanșare a unei vane și, prin urmare, este foarte important. Vă recomandăm să luați în considerare următoarele aspecte:
Tipuri de piulițe sertar
Piulița sertarului asigură conexiunea dintre ax și sertar. Există două modele de bază: un design cu piuliță mobilă poziționată într-o fantă din miezul sertarului și un design cu piuliță fixă, în care piulița este imobilă în miezul sertarului. La varianta cu piuliță fixă, numărul de piese mobile este redus, eliminându-se astfel riscul de coroziune ce poate să apară ca urmare a uzurii cauciucului de pe miezului sertarului datorate frecării de părțile mobile. Prin urmare, este recomandat un design cu piuliță fixă.
Ghidajele sertarului și saboții alunecători
Sertarul este expus forțelor de frecare și de tensionare atunci când robinetul este manevrat. Ghidajele de fixare de pe sertar, corespondente cu canelurile din corp, ajută la stabilizarea poziției sertarului în timpul operării și previn devierea axului din cauza vitezei de curgere. Saboții alunecători previn uzura cauciucului de pe sertar, uzură ce ar putea să apară ca urmare a frecării dintre sertar și ghidajul din corp. Asigurați-vă că saboții alunecători sunt lipiți pe sertar și că stratul de cauciuc de dedesubt este suficient de consistent pentru a preveni coroziunea miezului
Cauciucul
Pentru o bună funcționare a vanei este important ca sertarul să fie complet acoperit cu cauciuc și ca volumul de cauciuc din zona de etanșare să fie suficient pentru a absorbi impuritățile de pe suprafața de etanșare. O aderență puternică între cauciuc și miezul sertarului este importantă pentru a asigura o etanșeitate corespunzătoare și pentru a preveni coroziunea în crevasă, chiar dacă un obiect ascuțit pătrunde în cauciuc în timpul închiderii vanei.
2) Calitatea cauciucului
Calitatea cauciucului este importantă atât pentru durabilitatea cât și pentru funcționarea vanei. Cauciucul trebuie să reziste la contactul continuu cu impurități și substanțe chimice fără a fi deteriorat și trebuie să poată absorbi mici impurități la contactul cu suprafața de etanșare. Vă recomandăm să luați în considerare următoarele aspecte:
Caracteristicile de compresiune
Caracteristica de compresiune reprezintă capacitatea cauciucului de a-și recăpăta forma inițială după ce a fost comprimat. Standardul EN 681-1 stabilește cerințele minime pentru compresiune, dar cu cât această caracteristică este mai bună, cu atât va fi mai bună capacitatea cauciucului de a-și redobândi forma inițială și de a asigura etanșeitate pe o durată mai mare de timp.
Prevenirea formării biofilmului
Substanțele organice migrează din cauciuc și acționează ca nutrienți pentru microorganisme, care vor începe apoi să formeze biofilm care contaminează apa potabilă. Alegeți vane cu etanșări de cauciuc care pun accent pe minimizarea formării de biofilm.
Rezistența la substanțele chimice folosite la tratarea apei
Clorul și alte substanțe chimice sunt frecvent utilizate pentru curățarea conductelor noi sau dezinfectarea celor vechi. Ozonul și clorul pot fi, de asemenea, adăugate în concentrații scăzute pentru a face apa potabilă. Cauciucul nu trebuie să se degradeze sau să se fisureze ca urmare a tratamentului chimic al apei potabile, deoarece ar provoca coroziunea sertarului
Aprobări pentru apa potabilă
Toate componentele de cauciuc care intră în contact cu apa potabilă trebuie să dețină aprobări sanitare. Dacă nu există aprobări locale, cauciucul ar trebui să dețină cel puțin una dintre aprobările majore cum ar fi: DVGW/KTW, KIWA sau NF
3)Protecția exterioară la coroziune
Protecția externă împotriva coroziunii este esențială pentru durata de funcționare a vanei. Se recomandă o acoperire epoxidică uniformă în conformitate cu cerințele DIN 3476 partea 1, EN 14901 și GSK* și care implică următoarele proceduri:
Sablare
Conform ISO 12944-4.
Grosimea stratului
Minimum 250 μm pe toate suprafețele acoperite
Testul MIBK
Verifică aderența acoperirii epoxidice. O picătură de metil izobutil cetonă este pusă pe o epruvetă. După 30 de secunde, zona de testare se șterge cu o lavetă albă. Suprafața epruvetei nu trebuie să fie mată sau pătată, iar laveta trebuie să rămână curată
Rezistența la impact
Un cilindru din oțel inoxidabil este lăsat să cadă printr-un tub cu lungime de un metru pe suprafața acoperită cu pulbere epoxidică. După fiecare impact, componenta urmează să fie testată electric și nu trebuie să apară nicio străpungere electrică.
Verificarea prezenței porilor
Se utilizează un detector de 3kV cu un electrod cu perie pentru a localiza prezența porilor în stratul epoxidic.
4) Etanșeitatea
Există două aspecte importante în acest sens:
Etanșarea axului
Sistemul de etanșare de pe ax trebuie să fie întotdeauna fără întreținere și să funcționeze pe toată durata de viață a vanei sau să îndeplinească cel puțin cerințele EN 1074-2. Garnitura principală de pe ax care menține presiunea interioară ar trebui să fie o garnitură hidraulică de tip manșetă care să asigure o etanșare progresivă în funcție de presiunea din rețea. Sistemul de etanșare de pe ax ar mai trebui să conțină garnituri de rezervă plasate în jurul axului și o garnitură care protejează împotriva pătrunderii impurităților din exterior și previne contaminarea celorlalte elemente de etanșare. În cazul în care etanșările intră în contact direct cu apa potabilă, din motive care țin de siguranță și sănătate, trebuie utilizate garnituri din cauciuc EPDM de înaltă calitate avizat sanitar.
Etanșarea dintre corp și capac
Etanșarea poate fi obținută folosind o garnitură încorporată într-o canelură din corpul robinetului. Această soluție asigură poziționarea corectă a garniturii și previne expulzarea ei ca urmare a creșterii presiunii. Garnitura capacului înconjoară șuruburile care asigură conexiunea dintre corp și capac iar șuruburile sunt încastrate în corp astfel încât nici un filet nu este expus mediului înconjurător
5) Performanțe generale
Atunci când acționați o vană sertar cu o roată de manevră sau prin acționare electrică, este important să se acorde atenție cuplului de operare și de închidere.
Cuplul de operare
Acesta reprezintă cuplul necesar pentru manevrarea vanei din poziția deschisă până în poziția închisă și trebuie să fie între 5 Nm și 30 Nm, în funcție de dimensiunea vanei. Este important să luăm în considerare faptul că supapele cu un cuplu de operare mai mic de 5 Nm încurajează operatorul să închidă vana prea rapid ceea ce poate să provoace șocuri hidraulice în rețea.
Cuplul de închidere
Acesta reprezintă cuplul necesar pentru închiderea completă a vanei. Pentru vanele acționate cu roată de manevră, acest cuplu ar trebui să fie corelat cu diametrul roții de manevră, astfel încât să nu solicite operatorului o forță maximă de peste 30-40 kg. Atunci când vana este operată cu reductor sau cu acționare electrică, cuplul ar trebui să fie în limitele unui dispozitiv de acționare standard. Este important să observăm că dispozitivele de acționare au în mod normal un interval de cuplu destul de larg și, de cele mai multe ori, flanșa ISO dintre vană și acționare este cea care determină alegerea dispozitivului de acționare. Ca regulă principală, vanele care au conexiune cu flanșă ISO ar trebui să aibă cupluri maxime de închidere conform valorilor mai jos:
- Flanșa ISO F-10, maximum 120 Nm
- Flanșa ISO F-14, maximum 500 Nm
- Flanșa ISO F-16, maximum 1000 Nm
Secțiune transversală completă
Pentru a permite utilizarea dispozitivelor de curățare a conductelor, diametrul interior al vanelor trebuie să corespundă cu diametrul lor nominal.
* GSK - Gütegemeinshaft Schwerer Korrosionsschutz - este o instituție independentă cu aproximativ 30 de membri, toți producătorii europeni, lideri în producția de vane și fitinguri. GSK descrie cerințele și procedurile de control pentru stratul de protecție anticorozivă.