Vane de reținere cu clapetă
AVK oferă vane de reținere cu clapetă între DN 50-600 cu levier și contragreutate, cu levier și arc sau cu ax izolat. Vanele de reținere cu clapetă produse de AVK pot fi instalate atât în poziție orizontală, cât și verticală și sunt ușor de întreținut.
Ce este o vană de reținere cu clapetă?
O vană de reținere cu clapetă este proiectată cu un disc care face o mișcare de balansare pe o articulație sau pe ax. Prin mișcarea de balansare, discul permite trecerea fluidului în direcția marcată pe vană iar când fluxul se oprește, discul se deplasează spre suprafața de sprijin pentru a bloca curgerea fluidului în sens invers. Greutatea discului și debitul au impact asupra caracteristicilor de închidere ale vanei.
Vane de reținere cu clapetă cu levier și contragreutate sau cu levier și arc
Pentru optimizarea performanțele vanelor de reținere cu clapetă, acestea pot fi dotate cu levier și contragreutate sau levier și arc. Vanele de reținere cu levier și contragreutate sunt recomandate pentru instalațiile cu un risc crescut de lovitură de berbec la viteze standard ale fluidului. Vanele de reținere cu levier și arc exterior sunt recomandate pentru presiuni mari, viteze mari de curgere sau în cazul contrapresiunii insuficiente.
Un aspect important care trebuie luat în considerare când se instalează o vană de reținere cu clapetă este că aceste vane necesită întreținere, deoarece discul trebuie curățat la o anumită perioadă de timp. În multe cazuri, pe vană este montat un levier pentru a permite verificarea vizuală. Prin urmare, vanele de reținere cu clapetă sunt adesea instalate în locații unde este prezent personal de întreținere.
Avantajele vanelor de reținere cu clapetă AVK
Vanele de reținere cu clapetă de la AVK pun accent pe accesul ușor pentru întreținere. Capacul împreună cu articulația și discul se pot înlătura foarte ușor prin desfacerea unor șuruburi de pe capac, după care se pot începe operațiunile de întreținere
Disc cu design unic
Discul cu greutate redusă, din cauciuc EPDM cu miez din oțel, cu etanșare de tip manșetă, necesită o forță minimă pentru a deschide și închide vana. Discul este conectat la ax printr-o bucșă flexibilă din nailon care permite ajustarea atât pe orizontală cât și pe verticală pentru a asigura o închiderea etanșă, chiar și în cazul apariției unor impurități pe suprafața de sprijin. Scaunul este plasat într-un unghi de 20° asigurând etanșeitatea chiar și la contrapresiune scăzută. Articulația este realizată din oțel inoxidabil rezistent la acizi și este strânsă în jurul axului cu șuruburi pentru a elimina jocul și pentru a asigura durabilitate. Acolo unde spațiul disponibil este limitat, articulația poate fi așezată în poziție inversă.
Evitarea șocurilor hidraulice
Atunci când sunt montate cu levier și greutate, vanele de reținere cu clapetă de dimensiuni mici oferă posibilitatea de amorsare prin mișcarea manuală a levierului. Greutatea este reglabilă pe levier pentru a obține o închidere lină pe suprafața de sprijin, precum și o viteză optimă de închidere pentru a preveni lovitura de berbec. Pentru a preveni riscul de rănire, se poate oferi o protecție care acoperă levierul și contragreutatea. Această protecție este disponibilă cu limitatoare de cursă pentru monitorizare de la distanță.
Vane de reținere cu clapetă de la AVK sunt disponibile cu etanșare elastică între DN 50-300 și cu etanșare metalică între DN 350-600.
Principalele caracteristici ale vanelor de reținere cu clapetă
- Proiectarea capacului/discului oferă acces ușor pentru întreținere
- Discul cu miez din oțel este complet vulcanizat cu cauciuc EPDM (până la DN 300) pentru o etanșare optimizată
- Garnitura de tip manșetă de pe disc asigură etanșeitatea
- Discul ușor necesită o forță minimă pentru a deschide și închide vana
- Discul se poate mișca ușor atât pe orizontală cât și verticală pentru a se închide complet
- Articulația este fixată în jurul axului cu șuruburi pentru a elimina jocul și pentru a asigura durabilitatea vanei
- Secțiunea interioară integrală asigură pierdere de sarcină redusă
- Fontă ductilă cu acoperire epoxidică în conformitate cu DIN 3476 partea 1 și EN 14901