Vane de reținere pentru alimentare cu apă și tratarea apei uzate
Ce este o vană de reținere?
Vanele de reținere sunt în general instalate în rețea pentru a preveni curgerea în sens invers. O vană de reținere este practic o vană unidirecțională, în care fluidul poate circula liber într-un singur sens, dar care se va închide dacă fluidul își schimbă direcția de curgere, pentru a proteja rețeaua, alte vane, pompe etc. Dacă direcția de curgere se schimbă într-o rețea unde nu este instalată o vană de reținere, poate apărea efectul de lovitură de berbec. Lovitura de berbec apare adesea cu o forță extremă și va deteriora de cele mai multe ori conducta sau alte componente ale rețelei.
Unde se folosesc vanele de reținere?
Vanele de reținere sunt utilizate în diferite aplicații. De exemplu, acestea sunt adesea instalate la ieșirea a unei pompe, pentru a proteja pompa de curgerea în sens invers. Pompele centrifuge, cele mai comune modele de pompe pentru apă, nu sunt auto-amorsate și, prin urmare, vanele de reținere sunt esențiale pentru menținerea apei în conductă. De asemenea, vanele de reținere sunt foarte des utilizate în sistemele HVAC (sisteme de încălzire, ventilație și climatizare). Sistemele HVAC sunt, de ex. utilizate în clădiri înalte, unde un agent de răcire este pompat mai multe etaje în sus. Vanele de reținere sunt instalate pentru a preveni curgerea agentului de răcire în sens invers.
Considerente privind instalarea vanelor de reținere
Atunci când alegeți o vană de reținere, este important să faceți o analiză cost-beneficiu a sistemului. Adesea, interesul este acela de a reduce costurile și de a obține, în același timp, cea mai mică pierdere de presiune posibilă, dar când vine vorba de vane de reținere, o siguranță mai mare este egală cu o pierdere de presiune mai mare. Așadar, pentru a vă asigura că vana de reținere protejează rețeaua, fiecare sistem trebuie evaluat individual și trebuie luați în considerare factori precum riscul loviturii de berbec, pierderi de presiune acceptabile și consecințele financiare pentru instalarea unei vane de reținere cu o siguranță prea mare împotriva șocurilor hidraulice. Pentru mai multe detalii consultați secțiunea “Cum să alegeți vana de reținere potrivită”.
Tipuri de vane de reținere
Există diferite tipuri de vane de reținere disponibile pentru aplicații de apă și apă reziduală. Acestea funcționează diferit, dar servesc același scop. AVK oferă o gamă largă de vane de reținere cu clapetă, vane de reținere cu bilă, clapete de reținere cu disc înclinat, clapete de sens cu scaun oblic, vane de reținere cu arc și vane de reținere silențioase.Cele mai folosite tipuri de vane de reținere pentru apă și apă uzată sunt vanele de reținere cu clapetă și vanele de reținere cu bilă:
- Vana de reținere cu clapetă este proiectată cu un disc care face o mișcare de balansare pe o articulație sau pe ax. Prin mișcarea de balansare, discul permite trecerea fluidului în direcția marcată pe vană iar când fluxul se oprește, discul se deplasează spre suprafața de sprijin pentru a bloca curgerea fluidului în sens invers. Greutatea discului și debitul au impact asupra caracteristicilor de închidere ale vanei.
- Vana de reținere cu bilă funcționează cu ajutorul unei bile care se deplasează în sus și în jos în interiorul vanei. Suprafața de sprijin este prelucrată pentru a oferi o bună conectivitate cu bila, iar camera bilei este în formă conică pentru a ghida bila pe scaun pentru asigura etanșeitatea și pentru a preveni curgerea în sens invers.
Lovitura de berbec și suprapresiunea
Ce este lovitura de berbec?
Lovitura de berbec este rezultatul schimbării bruște a vitezei unui fluid într-o rețea de conducte și apare de obicei atunci când fluidul în mișcare se oprește brusc ca și cum ar lovi un obstacol. De exemplu, o vană care este închisă prea repede, va trimite o undă de șoc de-a lungul conductei ceea ce poate duce la deteriorarea conductei și a echipamentelor. Șocul hidraulic se va propaga de-a lungul conductei până când energia se va disipa și poate provoca creșteri localizate de presiune și zgomote puternice date de expansiunea conductei.
De ce apar suprapresiunile în conducte?
LDacă o pompă se oprește sau o vană se închide prea repede, fluxul de lichid va continua să se deplaseze, ceea ce va crea un vid în aval de pompă sau de vană și o suprapresiune la celălalt capăt al conductei. Atunci când într-o conductă sunt prezente două presiuni diferite, fluidul se va deplasa în direcția celei mai scăzute presiuni, ceea ce va crea o undă de șoc. Fluidul va continua să se deplaseze înainte și înapoi până când energia se va disipa și presiunile sunt egalizate.
O undă de presiune, chiar și de scurtă durată, poate amplifica presiunile normale ale sistemului de până la 10 ori sau chiar mai mult. Acest lucru poate cauza daune considerabile în rețea, inclusiv fisuri, spărturi, cavitație și implozie datorată formării presiunilor negative. Pe lângă costurile și timpul de nefuncționare cauzate de aceste defecțiuni, riscurile privind siguranța și integritatea fizică sunt, de asemenea, considerabile. Aceste defecțiuni pot să nu fie efectul unui singur șoc de presiune, ci pot fi cauzate de supratensiuni repetate care provoacă uzura în timp a sistemului.