Cum se alege vana de reținere potrivită
Pentru a putea alege vana de reținere potrivită pentru aplicația dvs., există o serie de criterii de selecție pe care trebuie să le luați în considerare. În primul rând, nu există un singur tip de vană de reținere care să reprezinte cea mai bună soluție pentru toate aplicațiile, iar criteriile de selecție nu sunt la fel de importante pentru toate cazurile.
Tipuri de vane de reținere
Vane de reținere cu bilă
În general, vanele de reținere cu bilă sunt simple și rentabile. Avantajele sunt: compactitatea și faptul că nu au părți externe ceea ce ajută la menținerea unui preț scăzut și a fiabilității ridicate. Un dezavantaj poate fi că nu au un indicator de poziție. Pentru mai multe detalii, consultați secțiunea despre vanele de reținere cu bilă.
Vane de reținere cu clapetă
Vane de reținere cu clapetă sunt folosite cel mai frecvent. Sunt ieftine și, deoarece sunt automate, nu necesită nicio sursă exterioară de alimentare sau control pentru a funcționa - doar direcția de curgere determină funcționarea vanei. Vanele de reținere cu ax izolat nu au un indicator pentru deschis/închis, dar de multe ori aceste vane sunt montate cu levier și contragreutate sau cu levier și arc, soluții care permit verificarea vizuală. Pentru mai multe detalii, consultați secțiunea despre vanele de reținere cu clapetă.
Vane de reținere cu disc înclinat
Vana de reținere cu disc înclinat este similară cu o valvă fluture excentrică. Vana are două flanșe și corp scurt. Discul este conectat la un ax care este poziționat excentric față de centrul corpului atât pe axa orizontală cât și pe cea verticală.
Dubla excentricitate a axului are ca rezultat că secțiunea inferioară a discului ocupă o suprafață mai mare în curentul fluidului. În consecință, discul începe să se deschidă la debite foarte mici. Vane de reținere cu disc înclinat este, prin urmare, utilizată în mod obișnuit în sistemele de pompare cu debite reduse sau neregulate.
La inversarea direcției de curgere, discul se închide datorită gravitației, iar partea superioară a discului aflat deasupra liniei centrale a axului se împinge împotriva fluxului, acționând astfel ca o frână hidraulică care amortizează discul în timp ce se întoarce spre poziția de închidere. Vanele de reținere cu disc înclinat pot fi furnizate cu levier și contragreutate pentru a regla caracteristicile de închidere ale vanei. Prin urmare, vanele de reținere cu disc înclinat pot fi folosite pentru a reduce riscul de lovitură de berbec.
Acest tip de vană se poate utiliza în aplicații de apă și fluide tratate datorită faptului că axul vanei se află în fluxul de curgere. Pentru mai multe detalii, consultați informațiile despre vana de reținere cu disc înclinat.
Vane de reținere cu disc înclinat și scaun oblic
Vanele de reținere cu disc înclinat și scaun oblic au o rezistență superioară la lovitura de berbec. Vana are un ax cu dublă excentricitate, precum și un unghi mărit al scaunului. Aceasta generează o cursă mai scurtă, reducând astfel timpul necesar pentru închiderea vanei. Vane de reținere cu disc înclinat și scaun oblic poate fi instalată cu un amortizor hidraulic opțional care se află la baza internă a corpului vanei.
Amortizoarele hidraulice sunt recomandate, mai ales atunci când vanele sunt instalate pe o stație de pompare unde sunt necesare operațiuni frecvente de deschidere și de închidere. În aceste condiții, amortizorul va preveni uzura accelerată a pieselor mobile interne.
Modelul cu scaun oblic permite, de asemenea, ca aceste vane să etanșeze la contrapresiuni mici. Pentru mai multe detalii, consultați informațiile despre vana de reținere cu disc înclinat și scaun oblic.
Criterii de selecție care trebuie luate în considerare atunci sunt alese vanele de reținere
Unele dintre aspectele pe care trebuie să le luați în considerare sunt: compatibilitatea fluidului, caracteristicile debitului, pierderea de presiune, reacția la șocurile hidraulice și costul total. Pentru o performanță optimă, este important să alegeți vana respectând caracteristicile specifice ale fiecărei instalații.
Fluidul
Toate vanele de reținere sunt concepute pentru apă și apă uzată tratată. Apa reziduală brută poate cauza anumite probleme. Atunci când selectați o vană de reținere pentru aceste fluide, ar trebui să luați în considerare modul în care prezența solidelor ar putea afecta funcționarea vanei.
Caracteristicile debitului
Dacă o vană de reținere se închide foarte repede, poate preveni izbirea discului. Cu toate acestea, închiderea rapidă nu va proteja împotriva supratensiunilor cauzate de pornirea și oprirea pompelor. Dacă vana se deschide (și se închide) rapid, debitul va fi schimbat brusc și vor apărea foarte probabil șocuri hidraulice.
Pierdere de presiune
Pierderea de presiune este o funcție a vitezei fluidului, iar pierderea de presiune a vanei este afectată de condițiile de curgere și de suprafața internă a vanei. Geometria corpului și designul sistemului de închidere determină aria de curgere prin vană și afectează pierderea de presiune.
Pierderea de presiune care trebuie luată în considerare este o combinație între presiunea statică (cauzată de diferența de înălțime) și pierderea de presiune cauzată de frecare (în interiorul conductelor și vanelor). Există o serie de formule pentru pierderea de presiune și pentru evaluarea vanelor pe baza acestui parametru. Cel mai frecvent este probabil coeficientul de debit al cantității de apă care trece prin vană la o anumită cădere de presiune într-o anumită perioadă de timp. Pentru comparații, coeficientul Kv este considerat cea mai bună alegere.
Costul total
Costul total pentru vana de reținere pot reprezenta mai mult decât prețul de achiziție. Pentru unele instalații, cele mai importante costuri pot fi cele de achiziție și de instalare, dar în alte cazuri, costurile de întreținere sau cu energia pot fi la fel de importante sau pot fi chiar mai importante. Atunci când sunt analizate costurile pentru vana de reținere, ar trebui să se ia în considerare costurile totale pe durata de viață a vanei. În general, cu cât este mai simplă construcția vanei, cu atât mai mici sunt cerințele de întreținere.
Reacția la șocurile hidraulice
Șocul hidraulic apare la creșterea presiunii din sistem. Primul pas al procesului este atunci când pompele se opresc și fluxul de lichid este inversat. Acest lucru poate provoca o curgere inversă prin vană înainte ca aceasta să se închidă complet. La închiderea completă, fluxul care curge în sens invers este oprit și schimbarea vitezei de curgere transformă energia cinetică a fluidului în presiune.
Sunetul generat pare a fi similar cu cel al discului sau al bilei care lovește suprafața de sprijin și face un zgomot puternic. Cu toate acestea, sunetul nu este cauzat de închiderea fizică a discului sau a bilei, ci de o undă sonoră generată de o presiune mare care tensionează pereții conductei. Pentru a evita complet acest șoc, vana de reținere trebuie să se închidă înainte de apariția oricărei curgeri în sens invers. Din păcate, acest lucru nu se întâmplă. Geometria vanei influențează volumul de lichid care va curge în sens invers înainte de închiderea completă și cu cât robinetul se închide mai repede, cu atât mai redus va fi șocul.
Vanele de reținere cu clapetă au discul în fluxul de lichid și asigură închiderea rapidă, ceea ce înseamnă că au caracteristici anti-șoc mai bune, dar în prezent, majoritatea pompelor pot ajusta timpul de pornire și de oprire pentru a evita lovitura de berbec.
Vanele de reținere cu clapetă pot fi instalate atât pe orizontală cât și pe verticală. Șocul hidraulic poate fi o problemă mai mare pentru instalațiile verticale, deoarece direcția de curgere se inversează mai rapid, dar, în același timp, într-o instalație verticală gravitația ajută la închiderea rapidă a robinetului.